ឯកឧត្តមកិត្តិសេដ្ឋាបណ្ឌិតទេសរដ្ឋមន្រ្តី ចម ប្រសិទ្ធ ជួបប្រតិភូសមាគមអ្នកផលិតចំណីអាហារកម្ពុជា
ឯកឧត្តមកិត្តិសេដ្ឋាបណ្ឌិតទេសរដ្ឋមន្រ្តី ចម ប្រសិទ្ធ ជួបប្រតិភូសមាគមអ្នកផលិតចំណីអាហារកម្ពុជា
នៅព្រឹកថ្ងៃទី ១៦ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០២២ ឯកឧត្ដមកិត្តិសេដ្ឋាបណ្ឌិត ចម ប្រសិទ្ធ ទេសរដ្ឋមន្រ្តីរដ្ឋមន្រ្តីក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ បានទទួលជួបពិភាក្សាការងារជាមួយប្រតិភូសមាគមអ្នកផលិតចំណីអាហារកម្ពុជា ដឹកនាំដោយឯកឧត្ដម មេវ សុខទ្រី ជាប្រធានសមាគម នៅទីស្តីការក្រសួង ។
គោលបំណងនៃជំនួបពិភាក្សា គឺដេីម្បីសម្តែងការគួរសម ពិភាក្សាការងារ និងទទួលបានអនុសាសន៍ណែនាំពីឯកឧត្ដមកិត្តិសេដ្ឋាបណ្ឌិតទេសរដ្ឋមន្រ្តី ចម ប្រសិទ្ធ ដេីម្បីជាពន្លឺសម្រាប់សមាគមអភិវឌ្ឍអាជីវកម្មរបស់ខ្លួនកាន់តែប្រសេីរ ចូលរួមក្នុងដង្ហេីមសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា ។
ឯកឧត្ដម មេវ សុខទ្រី ប្រធានសមាគមអ្នកផលិតចំណីអាហារកម្ពុជាបានជម្រាបជូនថា៖សមាគមអ្នកផលិតចំណីអាហារនៅកម្ពុជា ផ្តួចផ្តើមបង្កេីតឡេីងជាសមាគមពាណិជ្ជកម្មមិនស្វែងរកប្រាក់ចំណេញ និងជានីតិបុគ្គលពេញលក្ខណៈ ស្របតាមច្បាប់ស្តីពីសមាគម និងអង្គការមិនមែនរដ្ឋាភិបាល ដោយប្រកាសក្រសួងមហាផ្ទៃលេខៈ២០៧៨ ប្រ.ក ចុះថ្ងៃទី ០៦ ខែមេសា ឆ្នាំ២០២០ ។ បច្ចុប្បន្នសមាគមមានសមាជិកចូលរួមជាង ៥០ មូលដ្ឋានអាជីវកម្ម ។
ឯកឧត្ដម ប្រធានសមាគម ក៏បានលេីកពីការជួបបញ្ហា និងកត្តារាំងស្ទះមួយចំនួន ដែលមិនមែនជាបញ្ហារាំងស្ទះ ខ្សែសង្វាក់ផលិតកម្មនោះទេ តែបញ្ហា និងកត្តារាំងស្ទះទាំងអស់នោះ ជាការអនុវត្តតាមបញ្ញតិកម្ម បទដ្ឋានគតិយុត្ត នីតិវិធី ស្តង់ដារ បច្ចេកទេស និងភាពអនុលោម ដោយតម្រូវដោយផ្នែកសាធារណៈ ហេីយការងារនេះមានការទាក់ទងនិង ស្ថាប័នពាក់ព័ន្ធមួយចំនួន ដែលខាងសមាគម មិនទាន់មានការយល់ដឹងគ្រប់ជ្រង់ជ្រោយ ដែលត្រូវការមានការពិគ្រោះយោបល់ ការណែនាំ និងបណ្តុះបណ្តាលបន្ថែម ។
ឯកឧត្តមកិត្តិសេដ្ឋាបណ្ឌិតទេសរដ្ឋមន្រ្តី ចម ប្រសិទ្ធ បានសម្តែងការស្វាគមន៍ និងអបអរសាទរចំពោះការបង្កេីតសមាគមអ្នកផលិតចំណីអាហារនេះឡេីង ពីព្រោះជាវិស័យដ៏សំខាន់ទាក់ទងនិងជីវភាពប្រចាំថ្ងៃ និងវិស័យខ្លះបានចូលរួមក្នុងស្តុកយុទ្ធសាស្ត្រចំណីអាហាររបស់ប្រទេសផងដែរ ។ ដូចជា ទឹកត្រី ទឹកសុីអុីវ និងចំណីក្រៀមជាដេីម ។
ឯកឧត្តមកិត្តិសេដ្ឋាបណ្ឌិតទេសរដ្ឋមន្រ្តី បានបញ្ជាក់ថា៖តាមការសម្រង់ស្ថិតិសហគ្រាស មីក្រូ ធនតូចនិងមធ្យម នៅកម្ពុជា មានប្រមាណជាង ៥សែនមូលដ្ឋាន ក្នុងនោះផ្នែកផលិតចំណីអាហារ មានរាប់មុឺនមូលដ្ឋានផងដែរ ។ ក៏ប៉ុន្តែការចុះបញ្ញីទទួលស្គាល់តាមច្បាប់ទេីបបានជាង២មុឺនមូលដ្ឋានអាជីវកម្មប៉ុណ្ណោះ ។
ឯកឧត្តមកិត្តិសេដ្ឋាបណ្ឌិត ទេសរដ្ឋមន្រ្តី បានស្នេីឲ្យសមាគមជួយគៀងគរឲ្យបានសមាជិកច្រេីនថែមទៀត ជាមួយនឹងការមកចុះបញ្ជីទទួលស្គាល់តាមច្បាប់ ពីព្រោះបច្ចុប្បន្នត្រូវបានធ្វេីតាមប្រព័ន្ធអនឡាញ ដែលមានភាពងាយស្រួលជាងមុនច្រេីនណាស់ ។
ឯកឧត្តមកិត្តិសេដ្ឋាបណ្ឌិតទេសរដ្ឋមន្រ្តី ចម ប្រសិទ្ធ បានលេីកឡេីងពីផលប្រយោជន៍នៃការចូលជាសមាជិកសមាគម គឺក្រៅពីងាយស្រួលលេីការងារីគ្រប់គ្រង គឺយេីងបានចែករំលែកនូវព័ត៌មានទីផ្សារ ការងារបណ្តុះបណ្តាល ហេីយសមាគមមានសិទ្ធអំណាចតវាជាសមូហភាព សម្រាប់ផលប្រយោជន៍ក្រុមរបស់ខ្លួន ជាមួយរដ្ឋាភិបាលផងដែរ ។ ជាមួយគ្នានេះ ឯកឧត្តមកិត្តិសេដ្ឋាបណ្ឌិត ក៏បានលេីកឡេីងថាប្រជាពលរដ្ឋយេីងនៅមានខ្វះខាតការយល់ដឹងនៃការផលិតចំណីអាហារ ឲ្យស្របតាមស្តង់ដារ អនាម័យ រួមទាំងអ្នកប្រេីប្រាស់គឺការយល់ដឹងក៏នៅមានកំរិត ពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារផងដែរ។ ពីព្រោះផលិតផលខ្លះពេលហូបរាល់ថ្ងៃទៅ នឹងធ្វើឲ្យប៉ះពាល់សុខភាពសាធារណៈ ទាំងរយៈពេលខ្លី និងរយៈពេលវែង ។ ដូច្នេះការងារបណ្តុះបណ្តាលស្វែងយល់ ពីស្តង់ដារអនាម័យ ការវេចខ្ចប់ ការស្តុកទុក ជាការចាំបាច់ ត្រូវប្រតិបត្តិឲ្យបានខ្ជាប់ខ្ជួន ដេីម្បីរក្សាទីផ្សារផលិតផលរបស់យេីងបានយូរអង្វែង និងមានលទ្ធភាពអាចប្រកួតប្រជែងសម្រាប់ការនាំចេញទៀតផង ។
ឯកឧត្តមកិត្តិសេដ្ឋាបណ្ឌិតទេសរដ្ឋមន្រ្តីបានបញ្ជាក់ថា ក្រសួងនឹងមានមេរៀនជាច្រេីនសម្រាប់បណ្តុះបណ្តាលលេីការងារខាងលេីនេះ ដែលអគ្គនាយកដ្ឋានជំនាញនឹងចែករំលែកបាននាពេលខាងមុខ ។
ទាក់ទងនឹងការបញ្ចូលជាតិដែកក្នុងទឹកត្រី ឯកឧត្ដមនៅតែបង្ខំឲ្យសិប្បកម្មទាំងអស់ត្រូវអនុវត្តឲ្យគ្រប់ស្តង់ដារ និងអំពាវនាវឲ្យអ្នកប្រេីប្រាស់រកប្រភេទទឹកត្រីនេះមកទទួលទាន ។ ទោះបីទឹកត្រីមានជាតិដែកនេះ មេីលទៅមិនថ្លា ល្អក់និងរាងថ្លៃជាងគ្នាបន្តិច តែវាល្អសម្រាប់សុខភាពយេីង ជាពិសេសសម្រាប់កុមារ ព្រោះជាអាហារូបត្ថម្ភ ។ ចំពោះការផលិតទឹកមាត់ត្រចៀកកាំ យេីងក៏នឹងរៀបចំកំណត់ស្តង់ដារមួយច្បាស់លាស់ផងដែរ នាពេលខាងមុខឆាប់ៗនេះ ។